Spirulina
Co to jest?
To mikroskopijne algi słodkowodne, produkowana głównie w hodowlach morskich w Ameryce i Azji. Zawiera więcej niezbędnych mikro i makro składników odżywczych niż większość dostępncyh źródeł pożywienia. Ma super moc.
Dlaczego warto ją stosować?
Zawiera:
- Witaminy B, A, E, C, D, K
- O wiele więcej beta-karotenu niż marchew
- 70% białka czyli 375% więcej niż tofu
- Minerały - m.in. magnez, potas, cynk, żelazo, wapń (300% więcej niż mleko)
- Chlorofil (poprawia skład krwi)
- Kwas gamma-linolenowy (zapobiega nadciśnieniu i chorobom serca)
- Kwas pantotenowy (bardzo wspomaga w leczeniu alergii)
Działanie:
- odżywia organizm
- działa antyalergicznie i antywirusowo
- wzmacnia odporność
- odbudowuje wątrobę
- poprawia skład krwi (obniża cukier)
- wspomaga odchudzanie
- wzmacnia skórę, włosy i paznokcie
- oczyszcza z toksyn
Jak stosować?
Spirulinę możemy kupić w internecie lub w sklepach ze zdrową żywnością. Osobiście używam sproszkowanej spiruliny (dostępna także w tabletkach) firmy purasana i wiem, że jej produkty są dostępne nawet w Tesco czy Rossmanie.
Zaleca się spożywanie 1-3 łyżeczek dziennie. Nie powinna być traktowana jako samodzielny posiłek,
tylko w formie przekąski dodawana do koktajli, jogurtów, serków, ciast czy sałatek. Chociaż wiem, że są i tacy, którzy piją ją rozpuszczoną w wodzie.
tylko w formie przekąski dodawana do koktajli, jogurtów, serków, ciast czy sałatek. Chociaż wiem, że są i tacy, którzy piją ją rozpuszczoną w wodzie.
Mi jednak najbardziej przypadło do gustu smoothie, które często piję po treningach.
Przepis znalazłam na instagramie.
Lubię koktajle ze spiruliną i bananem <3
OdpowiedzUsuń